עולם הפייסבוק

עולם הפייסבוק

כולנו יודעים שהרשתות החברתיות השתלטו על העולם הווירטואלי. השפעתן ניכרת מטרנדים קצרים של לבוש, דרך מעקב אחרי מפורסמים ועד עזרה לנזקקים ולקשישים באיסוף תרומות. אפשר להתווכח על מידת ההשפעה החיובית או השלילית על חיינו. העולם החרדי-דתי יצא רבות נגד השפעה השלילית של אותן רשתות אך אין להתכחש להשפעה שלהם על לחיינו.

הרשת החברתית פייסבוק היא בין הוותיקות והמוכרות ביותר, היא כוללת מיליארד מינויים רשומים ומאז הקמתה בשנת 2004 צברה תאוצה מרשימה. פייסבוק הייתה פלטפורמה לקשרי משפחה וחברים, חיפוש עבודה, פרסום ושיווק עסקים וגם מכירת מוצרים. הפלטפורמה אף מציעה משחקים ברשת שיכולים לסחוף את הגולשים למשחקים במשך שעות, יש יגידו, שעות משחק מיותרות ברשת החברתית.

ההשפעה השלילית של הרשת החברתית

ציינו את ההשפעה השלילית של משחקי הרשת אך לרשת החברתית השפעות חשוכות אף יותר. בריונות הייתה קיימת תמיד אבל ברשת החברתית האפשרות להתנשא, להשפיל ולפגוע באחר – קלה מתמיד. הבריונות ברשת מגיעה לתוך הבית דרך המחשב והטלפון הסלולרי. זה יכול להתרחש בזמן נסיעה לעבודה או לבית הספר. הבריונות מגיעה דרך קללות, נאצות השפלות ואף איומים. לאחרונה הנושא עלה שוב לסדר היום עם איומי נאצה חמורים נגד אשת ראש הממשלה על ידי משתמש פיקטיבי.

ההשפעה החיובית של הרשת החברתית
 

עם זאת לפייסבוק יש השפעה חיובית ניכרת, פייסבוק מאפשרת יצירת קשרים וירטואליים שיכולים להתרחש גם בעולם "האמיתי". עולם הקבוצות אפשר לשתף מידע בין אנשים שמתעניינים באותו תחום : מקבוצת עיצוב פנים, בישול ואפייה דרך קבוצות גינון וגינות ועד קבוצת של מורים. בזמן הסגר הממושך יכולנו ליצור קשר אחד עם השני ולשתף תמונות וחוויות עם חברים וקרובי משפחה דרך הפייסבוק. הסיוע לנזקקים התאפשר באמצעות קריאה לאיסוף תרומות דרך הרשת החברתית. פייסבוק כמו כל כלי ניתן להשתמש בו לטובה או לרעה.

השפעה נוספת – המצאה מחדש

אחד הדברים שאדם יכול לעשות הוא להמציא את עצמו מחדש דרך הפייסבוק. זה לא אומר שהוא מוחק את הקיים אבל הוא יכול להציג מידע בצורה מאוד מסוימת. אומנם זה יכול להיות דרך מסננים ספציפיים כמו מסנן של תמונות אבל הדבר מאפשר להציג תמונה מעודנת או מרוככת שלך. כאן נכנסת לתמונה אלמנט חדש – האוואטר. זהו תוסף חדש שדי מזכיר את הסימס מהמשחק של EA. האפשרות החדשה היא להמציא דמות מוקטנת שלך דרך האפליקציה של פייסבוק. הנושא הזה לא חדש כלל והוא נכנס לרשתות החברתיות כבר ב-2016, גם אפל נכנסה לתחום עם אייפון X לפני שלוש שנים אבל עכשיו פייסבוק מאפשרת לכולם ליצור אווטאר משלהם דרך הפרופיל האישי.

עולם האווטארים החדש

בישראל נפתחה רק בימים האחרונים האופציה ליצור אווטאר. כמו שריפה בשדה קוצים כולם נדלקו ורצו שיהיה להם אווטאר משלהם. בערב אחד כל הפיד של הפייסבוק התמלא בדמויות מצוירות חמודות ומחייכות. לאחר בחירה קלאסית של מין, צבע העור, תספורת, מראה הפנים ואבזור תוכלו ליצור ולהתאים את האווטאר שלכם עם צבעי רקע מתאימים.

ההנחה הרווחת היא שכולם ישתמשו באופציה הזו כדי להעביר מסר דרך אימוג'י קצר ייחודי שלהם. בעצם דמות וירטואלית בעולם הפייסבוק ולא דרך תמונות ותגובות.

השאלה מה הסיבה ליצירת אווטארים ברשת הפייסבוק? יש מספר הנחות שעלו לי לראש.

משיכת צעירים – ידוע כבר שנים כי הצעירים בורחים מפייסבוק לרשתות חברתיות אחרות כמו טיק טוק. הוספת דמויות האווטאר אמורה לחזק את האחיזה של פייסבוק בפלח הצעירים ובני הנוער.

מעקב וניתוח – האם דמויות הניתוח שאנחנו יוצרים הם פרי דמיון מפותח או שהם דומים מאוד לנו? איך אנחנו נראים בפייסבוק בדמות האווטאר לעומת התמונות שאנו מעלים לפייסבוק? האם פייסבוק מנתחת את המידע ומשווה נתונים? קשה לדעת.

נראה איך השינויים הללו ישפיעו על הרשת החברתית הוותיקה. בעולם התחילו להוסיף את האווטארים כבר לפני שלושה חודשים. אך הזמן יגיד האם כמות המידע שיעלה מאותם אווטארים ישאר הלום בכספת המידע של פייסבוק או שבעתיד היא תיהיה ידועה גם לכלל הציבור.
 

הוסף תגובה