עו"ד טלי איטקין- על החלטתו התקדימית של ביה"ד לעבודה בנושא זכויות הורים חד-מיניים
- 12/12/2015
- זמן קריאה מוערך: 2 דק'
בהחלטה תקדימית קבע השבוע בית-הדין לעבודה, כי בני-זוג בני אותו המין מיניים אשר הפכו להורים הודות להליך פונדקאות שעברו בחו"ל, זכאים, כל אחד בנפרד, למענק לידה. עו"ד טל איטקין, מומחית בענייני משפחה, מעמד אישי וירושה, סוקרת את ההחלטה והשלכותיה.
הליך פונדקאות לזוגות חד מיניים בישראל- המצב כיום
החוק המסדיר הליך פונדקאות בישראל הינו חוק הסכמים לנשיאת עוברים (להלן: "חוק הפונדקאות"). עפ"י החוק, הורים מיועדים, קרי הורים הרשאים להתקשר עם פונדקאית למטרת הבאת ילד לעולם הינם איש ואישה שהם בני-זוג. משמעות הדבר הינה שבישראל נכון להיום, לא מתאפשר הליך פונדקאות לבני-זוג חד מיניים, מסבירה עוה"ד טל איטקין. שלילת האפשרות מבני-זוג חד מיניים לבצע הליך פונדקאות בישראל, מאלצת אותם לעבור את ההליך בחו"ל, במדינות המאפשרות זאת מכוח החוק (דוגמת הודו, ארה"ב וכו').
זכאות לקבלת דמי לידה בתקופת הליך הפונדקאות
חוק הביטוח הלאומי קובע, כי עובדת שכירה או עצמאית המועסקת בישראל זכאית לקבלת דמי לידה המשולמים לה לאורך חופשת הלידה. התכלית הינה לפצות את היולדת על אובדן הכנסתה בתקופת ההיעדרות ממקום עבודתה לרגל הלידה. החוק אף מאפשר לאבות להחליף את זוגתן במהלך חופשת הלידה, ולהיות זכאים למענק באופן שווה.
באשר להליך פונדקאות, עד למתן פסק הדין התקדימי שניתן לאחרונה, נהוג היה לשלם את מענק הלידה לאחד מבני-הזוג, כפי שמשולם לאם/האב במקרים של זוגות הטרוסקסואלים.
על פסק הדין
עניינו של פסק הדין בבני זוג חד מיניים, אשר עברו הליך פונדקאות ייחודי בחו"ל, במסגרתו הושתלו ברחמה של האם הפונדקאית שני זרעים, אחד מכל בן-זוג. כתוצאה מההליך נולדו זוג תאומים שכאמור הינם אחים מאותה האם שתרמה את הביציות, אך לכל אחד מהם אב ביולוגי אחר. נוכח העובדה שהליך הפונדקאות התקיים בחו"ל, נאלצו בני-הזוג להיעדר למשך ימים רבים מעבודתם. בשובם ארצה, תבעו בני הזוג מן הביטוח הלאומי מענק לידה עבור כל אחד מהם בנפרד, אלא שתביעתם נדחתה מן הטענה שאין לחרוג מן הכלל לפיו מענק הלידה משולם לאחד מבני הזוג בלבד.
בן הזוג שנמצא כי אינו זכאי למענק, הגיש תביעה בבית הדין לעבודתה במסגרתה טען כי בשונה מלידת תאומים "רגילה", הרי שבמקרה דנן כל אחד מבני הזוג נאלץ להעדר מעבודתו בכדי להסדיר את מעמדו החוקי של בנו, בשל העובדה שלכל אחד מן התאומים אב ביולוגי שונה. כמו כן טען התובע כי דווקא העובדה שהדין הישראלי לא מאפשר לאיש מבני הזוג להירשם כאביו של הילד האחר, ואף לא לאמצו, הרי שאין לקבל את טענת הביטוח הלאומי שמדובר בלידת תאומים "רגילה".
בצעד תקדימי הכיר ביה"ד לעבודה בראשותה של השופטת אגסי בתביעה וקבע כי על הביטוח הלאומי לשלם לו מענק לידה נפרד מזה המשולם לבן זוגו. השופטת דחתה את טענות המוסד לביטוח לאומי בנוגע לשוויון ביחס להורים הטרוסקסואלים וקבעה כי נוכח מורכבותו של הליך הפונדקאות, המצריך מכל אחד מן האבות לשהות לצד הילוד בכדי להסדיר את מעמדו החוקי, יוצר שוני רלוונטי בין בני הזוג ההטרוסקסואלים לאלו החד מיניים, ומשכך אין מדובר באפליה.
עו"ד טלי איטקין מדגישה, כי לפסק הדין עשויות להיות משמעויות מרחיקות לכת עבור בני-זוג חד מיניים העוברים בחו"ל הליך פונדקאות הדומה במהותו להליך שעברו בני הזוג התובעים, שכן כל עוד פסק הדין ימשיך לעמוד בתוקפו, לא יוכל הביטוח הלאומי לסרב עוד לזכאותם למענק לידה נפרד. יש לברך על צעד זה של בית-המשפט, המקל ולו במעט את חוסר השוויון השורר כיום ביחס למעמדם של בני זוג חד מיניים בהליך פונדקאות.
מוזמנים לצפות בבלוג של טל איטקין
-
המלצה על עו"ד טל איטקין
חיפשתם עו"ד לדיני משפחה? לא יודעים לאן לפנות ואתם כבר אובדי עצות? ממליץ...
-
בחירת ריהוט גן איכותי
בחירת ריהוט גן איכותי לגינה מתחיל ומסתיים בחומר ממנו הוא עשוי, יש המון...
-
להרגיש מחובר לטבע - ריהוט גן מעץ
בעולם של היום , העמוס והלחוץ אתם מעוניינים בסופו של כל יום לשבת ולהירגע...
-
עבודה בחו"ל עבור ירדנה עובדיה
אם בחרתם לעבוד בחו"ל תחשבו טוב טוב לפניי שאתם טסים, בדקו את כל האפשרויות...
הוסף תגובה