בדיקת עיניים
- 28/06/2020
- זמן קריאה מוערך: 2 דק'
כולנו מודעים לחשיבות העצומה של ראייה תקינה מבחינת איכות החיים שלנו. בדיקות עיניים תקופתיות מאפשרות לנו לדעת מהו המצב העכשווי של האיבר הרגיש והאם יש צורך במציאת פתרונות לשיפור הראייה.
בדיקות עיניים לפעוטות וילדים
מרגע הלידה ועד סביבות גיל 7-8 מתפתח החלק במוח שאחראי על פענוח האותות החשמליים שמגיעים מרשתית העין. כל ליקוי בעין אחת או בשתיהן עלול לפגוע בהתפתחות הקריטית הנ”ל ולכן חשוב במיוחד להגיע לכל הבדיקות התקופתיות, רצוי כמובן אצל אופטומטריסטית מנוסה.
* מיד אחרי הלידה – בדיקת עיניים ראשונה מתבצעת למעשה עוד בבית החולים. היא נקראת בדיקת רפלקס אדום ובאמצעותה ניתן לזהות מחלות גנטיות (קטרקט, רטינובלסטומה ועוד) ומומים מולדים.
* בגיל שנה – אחת התופעות הנפוצות אצל תינוקות ופעוטות היא פזילה. בחלק מהמקרים זוהי פזילה מדומה אבל יש גם מצבים שבהם חוסר התיאום בין העיניים עלול להוביל להתפתחות עין עצלה ולפגוע בהתפתחות המרכזים המוחיים שקשורים ראייה. בגיל שנה ניתן לבצע בדיקה פשוטה יחסית אבל מדויקת שמאפשרת לאבחן פזילה.
* גיל 3 – בגיל זה כבר ניתן, ורצוי, לבחון את חדות הראייה. בנוסף כדאי לבחון לעומק מרכיבים נוספים בעיניים כדי לזהות פזילות שמתחילות להתפתח רק בסביבות גיל שנתיים, כך שבדיקת העיניים הקודמת בגיל שנה לא יכולה כמובן לאבחן.
* לקראת המעבר מהגן לבית הספר – בדיקה מקיפה של העיניים תמנע קשיים מיותרים בלימודים בגלל ראייה לא מיטבית. בין השאר מזוהה בבדיקה זו רוחק ראייה (לקות שבאה לידי ביטוי בקושי להתמקד באובייקטים קרובים לעין) ואסטיגמציה – תופעה שהמקור שלה הוא חוסר אחידות בקמירות של העדשה או הקרנית, ושהתוצאה שלה היא תמונה מטושטשת. מומלץ לבצע גם בדיקה של קרקעית העין כדי לשלול מחלות עיניים שונות.
בדיקת עיניים תקופתית למבוגרים
עד גיל 40 מתבצעות בדיקות עיניים בעיקר לצורך ספציפי – במסגרת הגשת בקשה לקבלת רישיון נהיגה או לקראת הגיוס לצה”ל. גם בדיקות התאמה לעבודות שונות מצריכות לעתים בחינה של העיניים. מצב נוסף שבו מומלצת בדיקת עיניים היא כשבמשפחה ישנם קרובים מדרגה ראשונה עם מחלות כמו קרטוקונוס, קטרקט, גלאוקומה או ניוון מקולרי של הרשתית – בגלל הסיכון המוגבר ללקות בהן גם כן.
החל מגיל 40 כבר מומלץ לכולם לבצע בדיקות עיניים תקופתיות בתדירות של אחת לשנתיים. במהלך בדיקות אלה תיבחן חדות הראייה (באמצעות הלוח המפורסם שעליו מופיעות אותיות או ספרות בגודל הולך וקטן), היכולת לראות מקרוב (שכן היא נחלשת החל מסביבות גיל 40 ורק עם בדיקה מקצועית תוכלו להתאים משקפיים אופטימליים) וכן מידת הלחץ התוך עיני (לטובת אבחון מוקדם של גלאוקומה).
בדיקות בגיל מבוגר
בגיל מבוגר, החל מסביבות ה-60, התדירות המומלצת לביצוע בדיקת עיניים מקיפה היא אחת לשנה. המלצה חשובה נוספת היא לעבור את הבדיקה אצל אופטומטריסטית מיומנת שמצוידת במכשור משוכלל – למשל טונומטר למדידת לחץ תוך עיני או אופטלמוסקופ לבדיקת קרקעית העין – ובנוסף אמונה על פענוח מדויק של הממצאים. בגילאים אלה השכיחות של מחלות עיניים כמו קטרקט, גלאוקומה, AMD (ניוון של הרשתית) ואחרות, וכן מצבים כמו יובש בעין או ראייה ירודה באופן כללי, גבוהה למדי וככל שמאבחנים מוקדם יותר את הבעיה, כך קל יותר לפתור אותה ולהבטיח חיים עם איכות מלאה.
-
טיפים מעשיים לטפטוף טיפות לעיניים
טיפים מעשיים לטפטוף טיפות לעיניים: יש לשטוף ידיים היטב לפני הזלפת...
-
תאורה נכונה בעבודה מול המחשב
תאורה לא מתאימה אחראית לכ־30 אחוזים מהגורמים לתסמונת ראיית המחשב. הקושי...
-
מרחק ישיבה מול המחשב
לעתים קרובות מסכי מחשב ממוקמים קרוב מידי למשתמש וזאת בגלל אי־הבנה...
הוסף תגובה